USA

1
2

5-6. nap (szept. 1-2.) - 2 nap a film fővárosában

Kicsit elszaladtak velem az utóbbi napok, nem sikerült tartanom magammal a lépést. Most igyekszem pótolni. Már elhagytam Los Angelest, sőt ma reggel Las Vegasból is elindultam, ahol egy éjszakát töltöttem, most jelenleg az Arizona állam beli Page-ben vagyok, a Lake Powell tó partján. Innen járom be a környező kanyonokat, majd végül a Grand Canyon-t is. De erről majd később, jöjjön előbb a beszámolóm Los Angelesről:

Kilátás a hotelszobámból

Mikor megkérdeztem egy-két bennfentes ismerősömet, hogy mit várjak Los Angelestől, illetve Hollywood-tól, mindig azt a választ kaptam, hogy nem nagy szám igazából. Sőt, valakinek még egyenesen csalódás is volt, azonban azt mindenki elmondta, hogy viszont ha már ott vagyok, a Universal Studios-t semmiképp sem hagyjam ki, mert hogy az valami fantasztikus. Nos, most már, hogy nekem is van rálátásom a dologra, így kijelenthetem, hogy csak részben volt igazuk. Méghozzá a jó értelemben, ugyanis az egy dolog, hogy a Universal Studios kihagyhatatlan (külön postot is írok róla), egyszerűen akkor élmény, hogy már most vissza akarnék menni újra, de emellett számomra, ellentétben a véleményekkel, Hollywood, és úgy általában Los Angeles, pozitív csalódás volt.

Először bejártam Beverly Hillst (kicsit érintve Hollywoodot) és Santa Monicát, természetesen az óceánpartját is, Venice Beach-t, tegnap előtt pedig a Universal Studióba látogattam el, majd délután pedig Hollywoodba.


Beverly Hills Los Angeles nyugati részén található, ez város egyik előkelőbb lakónegyede, a plasztikázás melegágya (emiatt úgymond elvárás az itt lakóknál, hogy mindig jól nézzenek ki), itt nincsenek se reklámok, plakátok, illetve gyorséttermek sem. Leghíresebb utcája a Rodeo Drive, ahol a legnagyobb ruházati márkák kaptak helyet. Ez Beverly hillsen belül is a legnívósabb környék, talán Monte Carlohoz lehetne hasonlítani. Olyan boltok foglalnak itt helyet, mint Louis Vuitton, Gucci, Hugo Boss, Prada, Versace. Természetesen itt jártamkor volt szerencsém pár, a magyar fizetések mellett „álomnak is a túl merész” kategóriába sorolható autókat is megnézni, például az említett Gucci előtt egy Bugatti parkolt, mellette a következő üzletnél meg egy tűzpiros Ferrari. Elszomorító, hogy szerencsétleneknek mennyi nélkülözésből állhat az életük. Itt egy itthon mostanság nagyon divatos BMW-vel is vérciki lenne végiggurulni.

A híres Rodeo Drive


A Gucci előtt parkoló Bugatti

A Ferrari sem hiányozhat

A Rodeo Drive után elsétáltam a nem messze lévő lakó utcákba, hogy megnézzem a tipikus amerikai házakat. Érdemes itt egy fél órát sétálgatni, van pár igen stílusos kúria.

Beverly Hills lakónegyede

1-2 "átlagos" házzal

Beverly Hills után kimentem Santa Monicába, megnézni az óceánpartot. Különleges hangulata a végeláthatatlan partnak mindkét irányba, a partmenti sétánynak, melyen tömkelegével mennek a görkorizó és bicikliző emberek. Van óriáskerék, illetve egy kisebb hullámvasút is a part mentén, távolról nézve kellemes hangulatot nyújt a partnak. Megtalálhatóak még a Baywatchból jól ismert tipikus vízimentők is, a piros fürdőruhájukkal és nélkülözhetetlen fa megfigyelőállomásaikkal együtt. Érdemes ide már 6-7 óra környékén kinézni, mikor már lemenőben van a Nap.

Santa Monica-i sétány a parton
Sok féle különleges ember megfordul itt, például ez a görkorcsolyázó gitáros...

... vagy ez a furcsa biciklis

A part nem csak hosszan terül el, de szélesen is

A jól ismert kilátó, a jól ismert egyenruhával


Rengeteg fürdőző van, így szükség is van a vízimentőkreMásnap délután 3-ra végeztem a Universal Studióval (melyről, mint említettem, külön beszámolóban foglalkozom), majd elindultam Hollywood felé. Hollywoodban két utca van, amit érdemes megnézni, az egyik a Hollywood Boulevard, másik a Sunset Boulevard. A Hollywood Boulevard arról nevezetes, hogy itt található a Hírességek sétánya, a jól ismert csillagokkal az aszfalton, itt található a Dolby Theatre (ex-Kodak Theatre), ahol az Oscar-díj gálákat rendezik meg évről évre, emellett, erről az utcáról leágazva lehet megközelíteni a Las Palmas Streeten a Las Palmas Hotelt, mely arról híres, hogy itt forgatták a Micsoda Nő! zárójelenetét, mikor is Richard Gere megérkezik limuzinnal a hotelhez, majd tériszonyát legyőzve, a tűzlépcsőn mászik fel Julia Robertshez.

A Hollywood Boulevard a Dolby Theatre-el szemben


A Dolby (ex-Kodak) Theatre, az Oscar-gála megrendezésének színhelye


Több "híresség" is tiszteleté teszi az épület előtt

A Sunset Boulevard párhuzamos a Hollywood Boulevarddal, hasonlóan szép út, érdemes megnézni, azonban leghíresebb része a Sunset Strip, ahol az éjszakai élet zajlik. Itt vannak a város leghíresebb bárjai, nightclubjai, itt már sötétedés előtt hosszú sorok kígyóznak a bejáratok előtt, mindenki ezekere a helyekre akar bejutni. Emellett a Sunst Stripről ágazik le a Doheny Drive, a Kings Road és a Sunset Plaza Drive, ahol a hírességek laknak, nyilván azért is akarnak páran az itteni klubokba bejutni, hátha találkoznak egy-kettővel.

Egyes részeken nagy tömegre számíthatunk

A Micsoda Nő! c. filmből jól ismert Las Palmas Hotel

A belváros egyik felhőkarcolója (balra), valamint a Hírességek sétánya, a Walk of Fames a Hollywood Boulevardon (jobbra)

Talán az egyik legjellemzőbb kép, ami Hollywoodról az ember eszébe jut

Érdekesség: aki közel akar jutni a Hollywood betűkhöz a hegyoldalban, annak a Beachwood Streeten kell északi irányba tartania, majd az út legvégén leparkolnia és kb 2 perces sétával felérhet egy kiszögelléshez, ahonnan elég közelről szemlélheti meg a feliratot.

6. nap (szept. 2) - A Universal Studios Hollywood

Ahogy ígértem, jelentkezem egy külön Universal Studios leírással, mivel úgy gondolom, hogy ez megér egy külön bejegyzést. Remélem sikerül átadnom a leírás, a képek és a videók által azt a fantasztikus hangulatot, amit átéltem!

A híres kapu

Régi idők mozija...

Az egész tulajdonképpen mára egy high-tech vidámparkká nőtte ki magát, így kevesebb szakmaiságot ad, mint mondjuk a Warner Bros., vagy a Paramount studiója, de úgy gondolom, hogy egy ekkora show keretében ez senkit sem fog zavarni. Volt itt élő, óriás-medencés előadás a Waterworld világából színész-kaszkadőrök prezentálásában (ahol nem árt elkerülni az első sorokat, ugyanis a színészek előszeretettel locsolják a nézőket).

Voltak félig élő, félig 4D-s mozivetítések (3D-s technika, plusz még a saját bőrünkön is érzünk bizonyos dolgokat, pl szél, vízcseppek, 1-2 plusz fényeffekt, stb. ez a negyedik „D", nálunk erre leginkább a nemrég bevezetett 4DX-es mozi emlékezetet), ahol bizonyos jelenetek élőben, a moziteremben zajlottak, színészekkel, míg aztán az esemény bizonyos részeiben eltűntek, és a vásznon folytatódott. Ilyen volt a Terminator 2 eseményei után játszódó 20 perces interaktív kisfilm , melyet ténylegesen Schwarzeneggerrel, Linda Hamiltonnal és Edward Furlonggal forgattak le, és csak itt tekinthető meg (természetesen élőben nem ők, hanem dublőrjeik játszanak).

Az Waterworld előadás "színpada"
A filmből is ismert főgonosz, Deacon


A főhős, Mariner

Pirotechnika terén sem volt hiány a műsorban


Deacon égve a vízbe zuhan

Ugyanakkor a park két legnagyobb dobása az egyértelműen a Universal Studio Tour, melynél nyitott járművekkel visznek minket a díszletek, kellékek és a felépített „városrészeken" keresztül, ahol még a mai napig forgatnak filmeket. Ugyanakkor olyan, klasszikus díszletek is itt vannak, mint a Vissza a jövőből jól ismert Hill Valley tere, a városházával, New York 1-2 utcája (melyet a mai napig elég sok filmben felhasználnak, gyakran forgatnak itt), a Tom Cruise főszereplésével készült Világok harca c. film azon jelenete, amikor a lezuhant repülőgép mellett mennek el, vagy a Születet Feleségekből jól ismert Lila Akác köz, ahol a sorozat szereplői élik dolgos mindennapjaikat.

Emellett külön rész van a filmbéli járműveknek, például itt van Magnum Ferrárija, vagy a Halálos Iramban használt autócsodák, de természetesen itt van a Vissza a Jövőből kultikus kocsija, az átalakított DeLorean DMC-12-es is. Ezen kívül tartogat még egy nagy meglepetést a túra, méghozzá egy 4D-s King Kong előadást, ahol egy fedett részen körbevesz minket a 3D-s vászon, emellett egy különleges rámpára is rááll a kocsi, így ténylegesen „érezzük" ahogy King Kong „megfog" és „felemel" minket.

A Studio Tour bejárata


Ismerősnek tűnik? Nem csoda, hisz ezt a teret használták a Vissza a jövőbe c. film ikonikus főterének, csak most a Hill Valley "városházáról" hiányzik az óra

A híres "időgép", az átalakított DeLorean DMC-12-es


Magnum autója sem hiányozhat


A Született feleségek c. sorozat Lila Akác közét teljes egészében felépítették
Egy Jurassic Park kellék...


A Világok harca c. Tom Cruise film egy-egy jelenetét is itt forgatták

A másik legvonzóbb és egyben legújabb interaktív hullámvasútja a Transformers 3D-ride. Na erre a technikára mondom azt, hogy erre nem számítottam. Szerencsém volt a bejutásnaál, hisz a kiírás szerint 75 percet kellett volna várnom, hogy sorra kerüljek, mire én megkérdeztem a bejáratnál, hogy kaphatok-e egy sorszámot, hogy addig körbenézzek a többi látványosság között, mire megkérdezte, hogy melyik országból jövök, aztán a sor elejére engedett, azzal az indoklással, hogy mivel nincs lehetőségem így nagyon máskor visszajönni csak ide, ezért hadd menjek. Nagyon korrekt hozzáállás, hogy pont a külföldieket részesítik előnyben.

A show már a bejáratnál elkezdődik, ahol a zárt folyosón villognak a piros fények, majd pár fordulóval később egy LCD kijelzőn látjuk a filmből ismert tábornokot, aki ismerteti velünk a szituációt, miszerint hogy az Álcák (a filmben a gonosz robotok) megtámadták a várost, és minket, mint újonc katonákat a helyszínre vezényelnek. Majd mikor a folyosó végére, belépéshez érünk, a személyzet katonai egyenruhában vár minket, és mikor beülünk a járművünkbe, már ott skandálják a „Go, go, go!" vezényszavakat, miszerint hogy indul a bevetés, 3D szemüveget vegyük fel, aztán indulás.

A lélegzetelállító Transformers 3D Ride, azaz 3D-s hullámvasút

Pillanatok alatt belecsöppenünk a harcba, ahol habár folyamatosan mozgunk föl-le, előre-hátra egy adott sínpályán, mindenhol van egy profi 3d kivetítő. Nem tudom pontosan hogy csinálták, de amikor nekiütköztünk valaminek, vagy üldöztünk valakit a városban, akkor tényleg éreztem a sebességet, az ütközés erejét, vagy mikor lezuhantunk egy magas házról a mélybe, akkor ténylegesen úgy éreztem, mintha zuhannék. Iszonyatosan professzionális az egész show, kitűnően átverik az ember érzékeit.

A The Simpsons Ride kihagyhatatlan a Simpson család kedvelőinek

A Halálos Iramban c. filmben használt speciális Dodge Charger, mögötte pedig a Scooby-Doo filmekből ismert Csodajárgány, azaz a The Mystery Machine

Leírok pár információt, ami jól jöhet mindenkinek, aki ide készül, ugyanis elég nagy tömeget vonzz a park, de ha jól időzítjük a napunkat, akkor nem kell órákat fölöslegesen, péládul az előbb említett Transfomers előtt állva várni:


- a park 9-kor nyit, és érdemes is itt lenni már ebben az időben, ezzel akár több órás sorbanállást is előzhetünk meg. (csak a bejáratnál!)

- Mindenkit érdekel a Transformers és a Studio Tour, ezért ezt a kettőt érdemes elsőre kipróbálni, mikor még kevesebben vannak, ezzel is sok időt spórolva. (vagy élni a fentebb leírt lehetőséggel, és szólni nekik, hogy messziről jöttetek, így nem értek rá másnap visszajönni)

- Az élő előadásokra általában minden érdeklődő befér, elég ezekre kb 10-15 perccel a meghirdetett előadás előtt érkezni, hisz itt nincsenek igazából „rossz" ülőhelyek.

- árak: általános belépő 80 $, viszont lehetőség van olyan jegyet váltani, mellyel sehol sem kell sorbanállni, viszont ez 149 $-ba kerül már. Ezenkívül a parkolás 15-20 dollárba kerül, attól függ, hogy hova akarunk parkolni, szóval nem olcsó mulattság például egy négyfős családnak, de meg kell hagyni, megéri az árát.

Videók:

Az utazás itt még nem ért véget,lapozzon a következő oldalra:

1
2
USA / További cikkek

Gyalogszerrel a Nagy Almában – 4 nap New York

New Yorkról mindig is azt mondták: az ember vagy első pillanatban beleszeret, vagy egy életre meggyű...

0