Karib/Dél-Amerika

Ha Brazíliára gondol az ember, egyből Rio de Janeiro fergeteges karneválja jut eszébe, és persze az Amazonas hosszan elnyúló folyója. Dél-Amerika legnagyobb országa azonban ezenkívül vagy inkább emellett is rengeteg élményt, kalandot és legfőképpen látnivalót kínál az utazók számára. Összeállításunkban azokat a látványosságokat mutatjuk be, amelyeket az országban járva semmiképpen sem szabad kihagyni!

Brazília, méretéből adódóan, a sokszínűség hazája. Itt bárki megtalálhatja a számára kedves helyeket, a nyüzsgő metropoliszoktól a párás esőerdőkig, a gyönyörű pálmafás tengerpartoktól a havas hegycsúcsokig. Akinek pedig unalmas lenne az Egyenlítő környékén megszokott két évszakos trópusi éghajlat, ahol a meleg mellett csak a csapadék mennyisége változik, annak nem kell mást tennie, mint az ország délebbi részébe utazni, ahol máris élvezheti az idehaza már jól ismert négy évszak áldásait.

Az Amazonas-medence

A terület nagysága, fontossága és varázslatos élővilága miatt talán nem is kezdhetjük mással a listát. Brazília északnyugati részén terül el, és több rekordot is a magáénak tudhat: itt található a világ leghatalmasabb folyója, az Andok vonulataiból eredő Amazonas, és a világ legnagyobb egybefüggő erdeje is. Az Amazonasban élő öszszesen mintegy 3600 halfaj meghaladja az Atlanti-óceánban élő vízi élőlények számát. Két főága van, a Rio Negra és a Rio Solimões, emellett nagyon sok kisebb mellékággal is rendelkezik.
 


Az Amazonas a magasból...

 


... és a földről

A terület nem a passzív, a tökéletes pihenést kereső turistáknak való, de aki egy kicsit is kalandvágyó, annak a lehetőségek egész tárháza nyílik meg. Igény szerint hajózhatunk a kenutól kezdve a többemeletes luxushajókig szinte bármivel, de érdemes szem előtt tartani, hogy minél kisebb a szállítóeszköz, annál nagyobb az élmény, a szabadság, és több a látnivaló is. Ha szerencsénk van, láthatjuk a világon egyedül itt található két édesvízi delfinfaj példányait is: a rózsaszín folyami delfint és a parti delfint. Igény esetén még pirájavadászatra is indulhatunk, illetve a vállalkozó szelleműek meg is fürödhetnek. 


A rózsaszín folyami delfin a világon egyedül itt található két édesvízi delfinfaj egyikeAz arapapagáj akár az egy méteres hosszt is elérheti

Természetesen nemcsak a folyó tartogat izgalmas kalandokat, hanem az esőerdő is, ahol különleges szállásokat is találhatunk. Vannak egyszerűbb, függőágyas, természethez közeli lakhelyek, ahogy ötcsillagos szállodák is. A legtöbb túra az Amazonas-vidék kapujának tartott Manaus városából indul, melyet egykoron a kaucsukgumi tett a gyorsan és rendkívüli mértékben meggazdagodott kaucsukbárók földjévé, ahol azonban az őserdő rovására elért profit a konkurencia megjelenésével időközben semmivé foszlott. Így az egykor jól menő mulatókkal, luxushotelekkel büszkélkedő város ma már nem egy turistaparadicsom: értékeinkre nem árt fokozottan ügyelni.


Hatalmas fa mered az égnek az esőserdő szívében

 


A beszédes nevű nyílméregbékaAz őserdő lombkoronáiban élő helyi majomfaj

A túrák során találkozhatunk az amazonasi esőerdő híres őshonos élőlényeivel, például a nyílméregbékákkal, a tukánokkal, a kétméteres tányérral rendelkező vízinövénnyel, a Victoria Regiával, az őserdő lombkoronáiban élő majmokkal, óriási pillangókkal, vagy a dzsungel ikonikus állatával, az élénk színekben pompázó arapapagájjal is. A jaguár és az akár hét-nyolc méteresre is megnövő anakonda általában elrejtőzik az ember elől, így vélhetőleg hozzá nem lesz szerencséje az átlag turistának, amit valószínűleg többen nem is igazán bánnak…

A programok során megismerkedhetünk az évezredek óta az erdőben élő helyi törzsekkel, akik több mint 300 vadon élő növény gyógyító hatását ismerik, és ha szerencsénk van, készséggel meg is osztják velünk tudásukat. Ezenkívül táncolni, köpőcsövezni, pirájára vadászni is megtanítanak, és segítenek az őserdő élővilágának megismerésében. A legbátrabbak pedig még akár éjszakai dzsungeltúrára is vállalkozhatnak a helyi vezetőkkel.


A csodálatos kég színben pompázó azúrlepke is az Amazonas-medence egyik leghíresebb lakójaCsónakázás naplemente után az Amazonason

 

Az Iguazú-vízesés

A világ legnagyobb vízesése Argentína északkeleti és Brazília délnyugati határán húzódik. Körülbelül 270 kisebb zuhatagból áll, a folyó legmagasabb pontján, az Ördögtorok-szakadéknál összesen 82 méter magasságból zuhan a mélybe. A guarani indiánok legendája szerint a vízesést Mboi isten hozta létre. A történet szerint Mboi
szemet vetett a törzsfő lányára, aki azonban nem akart az istenségé lenni, ezért földi szerelmével csónakba ültek, és megpróbáltak elmenekülni Mboi haragja elől. A sértett isten haragjában sziklákat emelt ki a földből, hogy a szerelmespárt az így kialakult zuhatagnál érje a végzet. A valóság azonban merőben más, és sokkal kevesebb
romantikát, drámát tartalmaz: a vízesést egy geológiai törésvonal mentén vájta ki a víz az évmilliók során. 135 millió évvel ezelőtt lávaréteg fedte be a területet, mely miután kihűlt, bazalttá alakult. 


Az Iguazú-vízesés helikopterből

Hosszú túrákat lehet tenni a vízesés mindkét oldalán, emellett aki nem fél attól, hogy csuromvizes lesz, csónakba szállhat, és egy kísérő segítségével igencsak közel merészkedhet a zuhataghoz. Brazil oldalról lehetőség nyílik egy 15 perces helikopteres túrára is, hogy a magasból csodálhassuk meg a vízesésrendszert teljes egészében. Ha pedig lelkesedésünk és energiánk még mindig nem fogyott el, megtekinthetjük a helyi vadaspark-állatkertet is, ahol például kolibrikkel, tukánokkal és beszélő papagájokkal találkozhatunk.

 

Chapada dos Guimarães Nemzeti Park

Ez az esőerdővel körülvett, a turisták által kevéssé ismert csodálatos terület Brazília középső régiójában és egyben Dél-Amerika földrajzi szívében található. Egyedi kinézetét a fennsík pereme mentén kialakult vörös homokkőszikláknak köszönheti, melyet különböző kanyonok, barlangok és vízesések egészítenek ki. A terület ökológiai szempontból is rendkívül fontos. A dús növényzet vonzza a madarakat, melyekből rengetegféle található itt. A turisták kedvence egyértelműen a kolibri, de természetesen sok emlősnek is otthont ad a park, mint amilyen például a jaguár vagy a rejtőzködő sörényes farkas.


A Chapada dos Guimarães egyik jellegzetessége: a a fennsík pereme mentén kialakult vörös homokkősziklák

 


A turisták kedvence, a kolibri

Rengeteg ösvény található itt, ami a sportos kikapcsolódást kedvelőknek is tökéletes terepet biztosít. Legszebb helyei az Aroe Jari-barlang, a Lagoa Azul kristályos vize, a Cidade de Pedra szaggatottan vöröslő kanyonvonulata és a Caminho das Pedras furcsa kősziklafigurái. A park tavai egyaránt alkalmasak úszásra és búvárkodásra, így akinek kedve tartja, egy hosszú, fárasztó túra után megmártózhat és kedvére hűsölhet bennük. Érdekesség, hogy a földönkívüliek létezésében hívők közül is sokan meglátogatják ezt a helyet, ahol már sok ufóészlelés történt. Ezeket ugyan még nem sikerült megdönthetetlen bizonyítékkal alátámasztani, de azt már tudományosan is bebizonyították, hogy Chapada mágneses kisugárzása az átlagosnál erősebb.

 

Pantanal


Pantanal mocsaras vidéke, benne egy jacaré aligátorral

Brazília délnyugati részén található a világ legnagyobb lápos-mocsaras vidéke, amely a Föld legsűrűbb növényi és állati ökoszisztémája is egyben. Egyetlen, 150 kilométer hosszú földes út, a Transpantaneira vezet végig a területen, amelyet 126 fahíddal egészítettek ki az ingoványosabb területeken. Májustól szeptemberig érdemes ide jönni, mert áprilisban van vége a forró és párás esős évszaknak, ekkor visszahúzódik a víz is, így páratlan lehetőségek nyílnak a mocsár felfedezésére.

Csodálatos látványban lehet része az idelátogatóknak ekkor: megfigyelhetik az őshonos madarak hatalmas csapatokban történő vonulását a láp felett, a vízből kiemelkedett területeket pedig olyan különleges állatok százai lepik el, mint amilyenek például a magasabban fekvő helyekről lemerészkedő hangyászsünök vagy a tatuk.


Felszálló kócsag a Pantanalban


Vízidisznó család igyekszik a szárazföld felé


Naplemente a mocsárban

Az úton végighaladva szinte az autóból sem kell kiszállnunk, hiszen az itt élő állatok is előszeretettel telepednek meg ezen az egybefüggő földrétegen. Ha szerencsések vagyunk, olyan ikonikus állatokkal is találkozhatunk a mocsári fák árnyékában, mint a pumák, jaguárok, fehér jaribuk, tapírok, jacaré aligátorok, vízidisznók, arapapagájok, vagy éppen az óriási anakondák.

Ha biztosra akarunk menni, és van hozzá bátorságunk, marhaszállító hajókkal behajózhatunk a mocsárvidék belsejébe is, ahol egészen biztos, hogy találkozni fogunk az előbb említett állatokkal. Az élmény különlegességét növeli, hogy mindössze egyetlen ehhez fogható hely van még a világon: az afrikai szavanna.


Brazília egyik legtiszteletreméltóbb állata, a jaguár


Az Amazonason és a Panatanalban is megtalálható, akár kétméteres tányérral is rendelkező vízinövény, a Victoria Regia

Riói karnevál

Rióban minden évben húsvét előtt 40 nappal, február elején rendezik meg a világ legnagyobb és leghíresebb karneválját, ahol a magával ragadó ritmusok mellett a táncosok és a színpompás díszletek látványa is lenyűgözi a nézősereget. A többnapos szambaparádé megnyitóján, február elején a polgármester megkoronázza a karneválkirályt (Momo), akinek a város kulcsait is átnyújtja. Másnap indul a riói karnevál hivatalos része.

Érdekesség és egyben a karnevál komolyságát is jelzi, hogy a táncosok minden csapata külön szambaiskolákban készül (összesen 16 ilyen van), saját koreográfussal, díszlettervezővel, illetve énekessel. Az iskolák mindegyike saját dalt ír az eseményre, amit a rádió már a verseny előtt sugározni kezd, így mire elérkezik a karnevál négy napja, a közönség a fellépőkkel együtt tudja énekelni a dalokat.


A győzelem itt nem csupán presztízskérdés, hanem komoly lehetőség is, hiszen a győztes csapat nagy pénzösszeget kap, amiből fedezni tudják a jövő évi felkészülést. A parádé és a jelmezes tánc több utcában zajlik, a karnevál verseny része azonban a hatalmas lelátókkal büszkélkedő speciális „utca-stadionban”, a négy különböző parádénak is helyszínéül szolgáló Sambodromóban kap helyet. Itt a fellépők egy 650 méter hosszú kifutón kápráztathatják el az akár több százezres közönséget, illetve a 40 tagú zsűrit.

A felhőtlen szórakozás mindvégig garantált, aminek persze ára van: a legolcsóbb helyek 60 dollártól indulnak február 9-én, de ugyanezek az ülések 10-én és 11-én már 133 dollárba kerülnek (naponta). A luxuspáholyokért pedig, a www.rio-carnival.net információi szerint, február 10-én és 11-én naponta 2479 dollárt kell leszurkolni. 

Brazíliában persze még emellett is akadnak csodálatos látnivalók. Ott van például San Salvador, a modern brazil kultúra forrása, vagy a barátságos kis halászfalu, Jericoacoara, mely hosszú homokos tengerpartjáról, vándorló homokdűnéiről, csodálatos naplementéiről és az éjszakai közvilágítás betiltása miatt a gyönyörű, csillagfényes éjszakáiról híres. Azonban ha Brazíliában járunk, és látni szeretnénk az ország ikonikus jellegzetességeit, illetve egy kis brazil ízre, életérzésre, hangulatra vágyunk, a top 5 látványosságot semmiképp sem hagyhatjuk ki!

 

szöveg: Bényei Zoltán

fotó: Shutterstock

 


Adatok:

Kontinens: Dél-Amerika
Terület: 8 547 404 km2
Hivatalos nyelv: portugál
Népesség: 190 millió (becsült)
Pénznem: brazil real (BRL)
Államforma: szövetségi köztársaság
Főváros: Brazíliaváros

Karib/Dél-Amerika / További cikkek
0