Délkelet-Ázsia

Indonézia egyik legapróbb igazgyöngye az ország déli részen fekvő Bali szigete. Habár területe apró, mégis megannyi különlegesség található meg itt. Hol fekete, hol fehér színben pompázó tengerpartjai mellett a sziget belsejében is olyan szépségek várják a látogatókat, mint az ősi krátertavak, a makákók lakta buja trópusi erdőségek, a festői rizsteraszok, a háromezer métert is meghaladó monumentális vulkánok és a csodálatos hindu templomok.

A turisták többsége a látnivalók ellenére sokszor csak az óceánpartot nézik meg Kuta városában, ahol lehet fürödni és szörfözni is. Azonban az általánosságban elmondható, hogy Balira nem, mint fürdőparadicsomra kell gondolni, hisz habár vannak szép partjai is, a sziget nagy részére igaz, hogy olyan erősen csapdossák az Indiai-óceán hullámai, hogy abban úszni már nem igazán lehet.

Ezért is érdemesebb a szárazföldre koncentrálni, hisz ott olyan kulturális és természeti csodák tanúi lehetünk, mint például a szinte mindig ködbe burkolózó Bratan-tó és rajta a híres Ulun Danu úszótemplom vagy a méltán ismert Tanah Lot sziklatemplom.  Ugyanakkor, ha nem akarunk mégsem túl messze menni Kutától, akkor is meglátogathatjuk a közelben lévő XI. századi Goa Gajah barlangtemplomot, vagy a szintén híres Madár és Hüllő parkokat.


A Goa Gajah barlangtemplom bejárata


A Monkey Forest...


... és a kíváncsi makákók

Ubud városát – melyet Bali kulturális központjának is neveznek – több okból is szinte kötelező meglátogatni. Itt található a királyi palota, melyben a mindenkori királyok laktak, beleértve napjainkat is, hiszen Ubudnak a mai napig van királya. Másik látványossága a kézműves piac és a város vonzáskörzetében lévő kézműves falvak, ahol a sziget legigényesebb szuvenírjeit, szobrait, festményeit lehet kapni. Azonban a legkedveltebb látványossága mégsem a város szívében található, hanem mellette, a Monkey Forest Road végén található ősi fákkal és hindu szentélyekkel tarkított trópusi erdő, melyben szinte nyüzsögnek a makákók, akik szelídségükkel és néha pimaszságukkal pillanatok alatt belopják magukat az európai ember szívébe.

A szigeten található rengeteg templom közül négyet érdemes mindenképpen megnézni: a Besakih anyatemplomot, a közel ezer éves Ulu Watu sziklatemplomot, a Világörökség részét képező Tanah Lot sziklatemplomot és az Ulun Danu úszótemplomot.


Besakih anyatemplom


Besakih anyatemplom


 

A Besakih anyatemplom Bali legnagyobb templomkomplexusa és egyben a sziget legszentebb hindu helye. A sziget legmagasabb pontját adó, több mint 3000 méter magas, vulkanikus Gunung Agung hegy oldalában található, ezer méteren, ennek megfelelően vulkanikus kőzetből is építették. Különleges hely, mind az itt élőknek, mind a turistáknak. Az itt tartott ritka szertartások köze tartozik az Eka Dasa Rudra ünnepe is, melyet csak 100 évente tartanak meg. 

A közel ezer éves Ulu Watu egy, az óceánba száz méterre benyúló szikla tetejére épült, így nyújtva páratlan kilátást az oda érkezőknek. A XVII. századi Tanah Lot sziklatemplom híressége – és egyben belépője a Világörökségi listára –, annak köszönhető, hogy a parton, egy vízből kiemelkedő sziklára épült. Ezt a látványt senki sem hagyhatja ki, aki a szigetre érkezik, mondhatni kötelező nevezetesség. 


Az Ulu Watu és az óceánba benyúló szikla melyre épült


A Tanah Lot sziklatemplom

A vulkanikus krátertónál, a Bratan-tavon található az Ulun Danu úszótemplom. A környék szinte mindig ködbe burkolózik, ez ad egy különleges atmoszférát a helynek, melyet a szinte tükörsima vízre épült templom csak még varázslatosabbá tesz. Jó tanács, ha már a Bratan-tónál járunk, hogy semmiképpen se hagyjuk ki a tőle nem messze található, közel 35 méter magas Gitgit vízesést sem, ahol nemcsak a vízesés, de maga a hely is fantasztikus!


Ulun Danu úszótemplom (alul és felül is)


A Gitgit vízesés

Érdemes megemlíteni még és természetesen meg is látogatni a Bali legfőbb exportcikkét is adó Jatiluwih rizsteraszokat, ahol a gyönyörű látvány mellett betekintést nyerhetünk a helyiek mindennapi életébe is, hisz a teraszok mellett rengeteg kisebb falu is található, ahol az ott lakók élik mindennapjaikat.


Rizsteraszok Balin

Természetesen rengeteg látnivaló van még, izgalmas túra lehet a sziget belsejében található Elefánt Szafari Park is, ahol elefántok hátára ülve járhatjuk be az erdőség néhány pontját, vagy különlegesség például Penglipuran ősi falva is, ahol még hagyományos bambuszból épített házikókat is láthat az arra járó ember. Habár Bali szigete elég kicsinek mondható, mégis, talán egy egyszeri út alatt meg sem lehet ismerni mindazt a rengeteg csodát, mely ezt a páratlan szigetet tarkítja.

 

szöveg: Bényei Zoltán
fotó: Shutterstock

 

Délkelet-Ázsia / További cikkek

Elefántkaland Thaiföldön

Thaiföld nevét hallva, sok mindenkinek sok minden jut az eszébe. Van, akinek az ország déli részén t...

0